3 Temmuz 2016 Pazar

ADEM İLE HAVVA

Âdem, Havva ve Yasak Elma… Bütün dinlerde kabul görmüş, bildik bir öykü… Tanrı önce Âdem’i yaratır. Âdem yalnızdır ve yaratılma sırası Havva’ya gelmiştir. Âdem’in kaburga kemiğinden bir Havva yaratır. Onları cennetine alır, bahçelerinde gezmelerine izin verir, bahçedeki ağaçlardan istedikleri kadar meyve yemelerine de… Sadece bahçenin ortasındaki elma ağacını yasaklar. Ama Havva yılanla özdeşleştirilen şeytan tarafından kandırılır ve elmayı yer. Âdem’e de yedirir. Tanrı, yasak elmayı yedikleri için Âdem ve Havva’yı cezalandırır, cennetinden kovar.
Öykünün karakterleri belli. Havva, yasakları çiğneyen ve Âdem’in de hata yapmasına neden oluyor. Âdem, sevdiği kadın için Tanrı’ya karşı geliyor. Tanrı cezalandırıcı, yılan veya şeytan ise ayartıcı…
Adem’in ısırdığı neydi?

Maddi ve manevi dünyaya bakış açısını sonsuza dek değiştirecek olan o meşhur deney…Modern fiziğin geldiği son nokta olan kuantum fiziğinin, bilim dünyasını hayrete düşüren bir gerçekle buluşturduğu ‘çift yarık deneyi”. 1927’de Clinton Davisson ve Lester Germer tarafından elektronlar üzerinde yapıldı. Deneyde tek bir elektron iki dikdörtgen yarıktan geçirilerek, yarıkların arkasındaki ekrana yansıtılır. Elektronun yarıklardan birinden geçmesi beklenirken o her iki yarıktan da aynı anda geçer ve ekranda sıralı aydınlık ve karanlık şeritlerden oluşan bir girişim yani dalga deseni ortaya çıkarır.Bilim adamları böyle mucizevi bir şeyin nasıl olabileceğini anlamak için bir sonraki deneyde yarıklara gözlem aleti yerleştirir.Gözlem aletinden evvel ekranda dalga deseni oluşturan elektron bu kez normal bir madde gibi (parçacık) davranır. Yani tek bir yarıktan geçer. Malum dalga-parçacık dualitesi.Yani madde biz ona baktığımızda sanki bunu anlıyor ve ‘bir yerde, bir şekilde’ görünmek üzere pozisyon alıyor.Buna kuantum fiziğinde çökme deniyor. Yani sonsuz olasılıklar içinden sadece bir tanesi, gözlemcinin (ki bu biz oluyoruz) gözlemesi yani algılaması ile gerçekleşiyor.
Dr. Fred Alan Wolf, Adem ile Havva’yı cennetten kovduran o kırmızı elmaya atılan ilk ısırığın da aslında bu çökertme olduğunu söylüyor.Daha açık konuşacak olursak, tasavvuftaki ‘bir’lik yani tevhid halinin bu ilk gözlem ile bozulduğunu söyleyebiliriz. Tevhid’de 1+1 = 2 etmez, 1 eder, hatta sonsuz birlerin toplamı da “bir” eder. ‘Bir’den kopuşu tercih etmek, insanın ilk günahı Dr. Wolf’a göre bir anlamda. ADEM İLE HAVVA’YI CENNETTEN KOVDURAN ELMAYA ATILAN İLK ISIRIK, ASLINDA İNSANLIĞIN İLK GÖZLEMİYDİ. ‘BİR’ OLANDAN İLK KOPUŞ…
Dünyaca ünlü teorik fizikçi Fred Alan Wolf, namı diğer Dr. Kuantum, kuantum fiziği mekaniğinin tasavvufi düşünce ile çok benzeştiğini söylüyor. Kuantum fiziğine göre evrendeki her şey ‘bir’ ve ayrılık fikri sadece bir illüzyon.
 Ölüm ise ‘tek’ olana geri dönüş.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder