25 Haziran 2016 Cumartesi

MANDALA

Mandala tarihin her safhasında karşımıza çıkmaktadır. 1o bin yıllık kazıların içinde mandalalara rastlanmıştır. Sanskritçe ruhun kabı  yaşam çemberi anlamındadır.



Mandalaya merkeze koyduğumuz bir nokta ile başlarız. Nokta şu andır. Mandalada denge söz konusudur. Tüm kullanılan şekiller arasında ilişki olmalıdır. Her şey birbirine bağlı olduğu için.  Şekiller arasındaki ilişkiler bireyin etrafına nasıl uyum sağladığını çevresiyle nasıl ilişkide olduğunu hatta çevrenin kendisini nasıl algıladığını gözlemleyebiliriz.

Bir zemin üzerine koyduğumuz nokta ile şu an’da oluruz. Zaman ve madde mandalanın yatay ve dikey eksenleridir.  Şu anda bilincine gelmemizi sağlayan mandalalar kendini duymanın, dengede olmanın faydalarıyla çalışır.

Yüksek yaşam enerjisidirler. Saat figürü, horoskoplar mandaladır. Sözsüz dualardır.

Mandalaya başladığımızda beyniniz de bir bütün olarak çalışır. Birbirleriyle ortak olurlar. Sag beyin (duygusal) sol beyin (mantıklı) işbirliği yaparak çalışmaya başlarlar.  Sag beyin bilgiyi bütün alır, resimle işler, tasvir ve semboller kullanır. Uzaysal ilişkilere girer kozmozla bağlantı kurar. Vücut hareketlerini kontrol eder. Hatırlama yine sağ beyindedir. Bütünü görmek, ritmi yakalamak müzik, sanat, sezgisellik sağ beynin aktiviteleridir. Kendiliğindendir.

Sol beyin analitiktir. Adım adım düşünür. Mandala çizerken burda çalışır. Ayrıntıcıdır. Sayısal işlemlerde sol beyindedir. Sistem kurma, araştırma, analiz etme, sıralama, sol beynimizin hediyeleridir mandalaya.işitsel ve görsel yollarla öğrenir (şu anda bu yazıyı okumanız gibi).  Bu iki tarafı kullanarak zihinsel kapasitemizi arttırıyoruz, daha hızlı düşünüyoruz.

Tıp meditatif anlamda mandalayı kullanıyor. Çocuklarla mandala çalışmak her iki beyinlerini kullandırdığı ve dikkatlerini topladığı için müthiş geri dönüşümler veriyor.

Mandalanın en önemli noktası şu an’dalıktır. Merkezde kalmaktır. Yaşadığımız sorunlar karşısında merkezde durmaktır. Kendimizi hatırlamanın tanımanın bir yoludur mandala. Şimdinin şartı, beden ve zihnin bir arada olmasıdır. Sabitlendiğiniz anlardan bu şekilde kendinizi ayırmanız mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder