27 Haziran 2016 Pazartesi

İNCİ

İnci Nedir? İnci Tanesi ve Özellikleri


İnci tanesi, istiridye gibi bazı kabuklu deniz hayvanlarının içinden çıkan, sedef renginde, sert, parlak ve yuvarlak bir takı malzemesidir. İstiridyelerin özel bir salgısının sertleşmesinden meydana gelmektedir. İnci, elde edilişinin çok zahmetli olması ve nadir bulunması ile değerli süs eşyaları arasına girmiştir.
Sıcak denizlerde ve Kızıldeniz ile Avustralyaarasındaki sularda bulunan istiridyelerde çokça bulunur. En iyi ve iri inciler; Seylan Adasıkıyılarıyla, Basra Körfezi ve Güney Hint Denizi’nde bulunur. İnci avcıları, çoğunlukla zencidirler. Bu insanlar durgun denizde, denizin derinliklerine dalarak istiridyeleri toplarlar. Deniz dibindeki istiridyeler, su altında 70 saniyeden 1,5 dakikaya hatta daha uzun süre kalabilen dalgıçlar tarafından çıkarılır.
Peki, inci nedir ve nasıl oluşur? Öncelikle inci, bir taş değildir, canlıdan bir parçadır.  Kültür incileri, özellikle istiridyetarak ve bazı midye türlerinin içinde oluşmaktadır. Bunlar denizlerde yaşayan kabuklu yaratıklardandır. Bu yaratıkların yumuşak vücutları içine giren yabancı bir maddenin zararsız duruma getirilmesi için çevrelerinde kılıflar oluşmaya başlar. Soyutlanan yabancı madde, zamanla kalınlaşan çeşitli katmanlardan oluşmaya başlar ve yuvarlak bir şekil alır.
Doğal inci, özellikle iri taneli inci az ve zor bulunmaktadır. Çıkarılanlar arasında ise değerli olanlarda çok azdır. İncinin değeri; göz alıcı doğal pırıltılarının yanı sıra, kendine özgü değeriyle ölçülür. İncinin değerinin belirlenmesinde, ışığı yansıtmasının yanı sıra; şekli, büyüklüğü ve yapı olarak pürüzsüze yakın olması da göz önünde tutulmalıdır. İncinin görünen yüzeyinde ne kadar az doğal iz ve benek varsa, inci o kadar pahalı ve değerli olur.
İncinin rengi; istiridyenin cinsi, suyun içirdiği tuzun niteliği, suyun ısı ve derinlik derecesiyle de yakından ilgilidir. İnci genellikle beyazkrempembefildişi ya da açık gül renginde, mavimsimor hatta siyah olmaktadır. Bunlardan beyaz ve pembemsi renklerde olanlar en çok arananlardır. Siyah inci ise çok az bulunduğundan ayrı bir değer taşımaktadır.
Bir inci tanesi elde etmek genellikle birkaç yıl zaman alır. Midyelerin üç yıla kadar süren olgun bir düzeye gelmesi gerekir. İncinin tam büyüklüğüne ulaşması üç yıl daha sürebilir. İstiridye içinde inci oluşmasını sağlayan doğal uyarıcı, inciyi şekil bozukluğuna uğratabilir ya da istiridye hastalanarak ölebilir. 5 ila 10 yıllık bir dönemin sonuna kadar, yalnızca istiridyelerin yüzde 50’si canlı kalır. Üretilen incilerden ise yalnızca yaklaşık yüzde 5 kadarı, en iyi mücevher üreticileri için yeterli kaliteye ulaşır.
Mücevher üretiminde sıkça kullanılan inci taneleri, genellikle sıra inci (dizi inci) olarak gerdanlık ve bileklik üretiminde kullanılır. Bunun yanında en değerli olanları; kolyeyüzükve küpe gibi takılar üretmek üzere pırlanta ile birlikte kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder